24 uur met vrienden in Boedapest

16 mei 2017

24 uur met je vrienden op stap. Zaterdagochtend in het vliegtuig, de volgende ochtend terug. Boedapest leent zich bij uitstek voor een kort bezoek met vrienden. Hier een verslag van hoe zo'n dag kan lopen.

Om een uur of 11 stap je zaterdagochtend op Schiphol in een Boeing van de KLM. Vliegen vanaf Rotterdam, Eindhoven of een andere luchthaven kan ook, bijvoorbeeld met Transavia, Wizz Air of Ryanair. Er zijn verschillende mogelijkheden. Twee uur later land je op Budapest Ferenc Liszt Airport, dat zo'n 15 kilometer ten zuidoosten van het centrum ligt.

Een taxi is vervolgens  de makkelijkste manier om naar het centrum te komen. Een ritje duurt ongeveer een half uur en kost je omgerekend zo'n 20 euro.

Downtown overnachten
Het 7e District is een goede plek om een hotel te zoeken, als je 's avonds na het stappen niet al te ver naar je bed toe wilt hoeven te reizen. King's Hotel aan Nagy Diófa utca is een betaalbare optie in deze buurt. Voor wie meer comfort wil kan kijken naar het Continental of Kempinksi. Een appartementje via Airbnb is in deze wijk ook een goede optie.

Wandeling naar een fraai uitzicht
De middag gebruik je om de stad te verkennen. Vanuit je hotel loop je richting de Donau, terwijl je onderweg ergens een lunch mee pakt. Omdat je geen tijd hebt om de gehele stad in detail te bekijken, beklim je de Gellértberg om daar vanaf de Citadel in één keer de hele stad te bewonderen.

Je hebt dan vanaf de Vrijheidsbrug een mooie blik kunnen werpen op de fraaie gebouwen aan de oostelijke kade van de Donau. En aan de voet van de berg heb je dan gelijk het beroemde Hotel Gellért meegepakt.

Vrijheidsburg Boedapest

Een beklimming van de Gellértberg is niet te onderschatten. De berg is 235 meter hoog en je conditie wordt bij het bestijgen van de trappen aardig op de proef gesteld. Maar als je boven bent, kan je wel genieten van een prachtig uitzicht. De Burcht van Boeda, het Parlementsgebouw, de Matthiaskerk en andere top attracties zijn vanuit deze hoogte allemaal in één keer te aanschouwen.

Uitzicht Gellertberg Boedapest

Met de hop-on hop-off dwars door de stad
Het zal inmiddels namiddag zijn en je hebt dan helaas geen tijd om al deze attracties van dichtbij te bewonderen. Het mooie is dan dat er vanaf de Gellértberg een hop-on hop-off bus vertrekt. Deze dubbeldekker rijdt je dwars door de binnenstad naar het Heldenplein met haar fraaie kunstmusea en toegang tot het stadspark.

Heldenplein zonsondergang Boedapest

Je bent dan pas op de helft van je bustour. Je kunt blijven zitten om ook de rest van de stad te zien, maar waarschijnlijk begint de maag langzaam aan te knagen. Beter stap je in de omgeving van je hotel uit en bereid je je voor op een goede maaltijd en een avondje stappen.

Eten en drinken in het 7e District
Die avond begin je het beste in de Gozsdu udvar, een straat in het 7e District met tal van restaurants en bars. Voor een goede maaltijd kunnen we je Spiller van harte aanbevelen. In dit grote restaurant krijg je in een gezellige omgeving prima burgers of ander stevig voedsel en kan je er lekker een aantal bieren drinken.

Gozsdu udvar Boedapest

Als de avond vordert vind je in de directe omgeving van Gozsdu udvar een dozijn populaire pubs, bars en clubs. Aan Kazinczy udvar zijn onder meer 400 Bar en Ellato Kert enkele aanraders. Voor een nachtelijk panorama kan je in de nabijgelegen straat Holló bij Goszdu Sky Terrace op grote hoogte een drankje nuttigen.

Tot in de kleine uurtjes...
Wie dan tot de kleine uurtjes wil genieten van het nachtelijke uitgaansleven kan aan het einde van Kazinczy udvar terecht in BRKLYN Club. Iets verderop vind je Szimpla, één van de populairste 'ruïnebars'- een vervallen gebouw die met verschillende bars 's avonds nieuw leven wordt ingeblazen.

Brklyn Club Boedapast

Clubs zijn in het weekend tot een uur of 5 geopend. Mocht je op weg naar je hotel nog honger hebben, dan zijn er tal van plaatsen waar je met een kebab of andere snack je aankomende kater reeds een beetje kunt verminderen.

De volgende ochtend
KLM vliegt op zondag op verschillende momenten weer terug naar Nederland. Bij een vlucht rond het middaguur heb je dus voldoende tijd om nog ergens in de stad een ontbijtje te nemen, om vervolgens met de taxi richting vliegveld te reizen. Ook op de moderne luchthaven is er eventueel nog voldoende gelegenheid om een broodje of koffie te scoren.

Terugvlucht met Economy Comfort
Twee uurtjes vliegen en je bent weer terug op Hollandse bodem. Een tip voor eenieder die met zijn brakke lichaam graag wat extra ruimte heeft in het vliegtuig: check in je KLM-app of op de website of er nog Economy Comfort stoelen beschikbaar zijn. Voor een paar euro koop je dan meer beenruimte en kan je wellicht nog wat uurtjes slapen tegen het vliegtuigraam.

 

Stedentrip Boedapest
Lees meer over bezienswaardigheden en activiteiten tijdens een weekendje Boedapest

 

Categories: Reisverslagen Tags: Boedapest