3 leuke Duitse steden voor een bezoekje aan de kerstmarkt

16 november 2015

Het begint langzaam kouder te worden, de dagen zijn weer korter en de straten worden langzaam aan weer prachtig versierd!  Aan alles is te merken dat de feestdagen er weer aan komen.

Op de kerstmarkten in Duitsland kun je helemaal in de kerststemming komen! Je kunt er genieten van heerlijke glühwein, romantisch schaatsen op één van de vele kunstijsbanen, een lekkere oliebol of braadworst nuttigen of gewoon genieten van alle sfeervolle kerstversieringen en mooie kerstklanken.

Allerlei kooplieden bieden in hun mooi versierde winterkraampjes kerstlekkernijen aan, van glühwein tot braadworst en van een regionaal biertje tot aan oliebollen. Niet alleen lekkernijen worden verkocht in deze prachtige kraampjes, ook wordt er ambachtelijke kunst aangeboden en natuurlijk allerlei kerstversieringen en winter items. Leuke kerstspulletjes voor in je interieur of cadeaus voor onder de kerstboom ontbreken ook niet.

Wij zetten alvast 3 bijzondere kerstmarkten voor je op een rijtje.

Kerstmarkt

1. Dresden

Één van de bekendste kerstmarkten is de 'Striezelmarkt' in Dresden. Deze markt is wel 15.000 vierkante meter groot en vindt plaats van 26 november tot 24 december. Deze kerstmarkt wordt ook wel '1000 Funkel' genoemd wat heel toepasselijk duizend vonken betekent. In Dresden kun je terecht voor een fantastische kerstbeleving. Er is namelijk een uitgebreid programma zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het is dus ook erg leuk om hier als gezin heen te gaan. Er zijn theaterpaviljoens te vinden waar verschillende leuke shows worden gegeven en ook kun je hier terecht voor het wereldberoemde Dresdens Stollenfeest. Op deze feestdag wordt de grootste kerststol ter wereld gebakken. En na een indrukwekkende parade wordt deze kerststol van maar liefst tweeduizend kilo volgens traditie aangesneden! Natuurlijk kun je in Dresden ook de meest lekkere hapjes en drankje verwachten, prachtig versierde kraampjes en vrolijk kerstgezang.

De Dresdener kerstmarkt wordt verder beschouwd als de oudste kerstmarkt van ons buurland. Deze Striezelmarkt vindt namelijk al plaats sinds 1434! Oorspronkelijk begon dit feest als een eendaagse vleesmarkt en inmiddels is het dus uitgegroeid tot één van de beroemdste kerstmarkten van Duitsland. De markt vindt plaats op het Altmarktplein in Dresden.

Misschien koop jij hier dit jaar wel je nieuwe kerstversieringen of een prachtig kerstcadeau voor een geliefde. Je beleeft in ieder geval sfeervolle dagen wanneer je een bezoekje brengt aan deze markt.

Lees meer over een weekendje naar Dresden.

Kerstmarkt

2. Dortmund

Ook in Dortmund kun je al vroeg terecht op de kerstmarkt. Vanaf 21 november is deze Duitse stad omgetoverd tot een romantisch kerstdorpje. Door de stad heen staan er diverse kerstmarkten. In het centrum van Dortmund staat de meest indrukwekkende. Hier omringen magische kerstkraampjes een bijna 50 meter hoge kerstboom! Elk jaar wordt deze super grote kerstboom opgebouwd uit wel 1700 sparren en nog eens duizenden twinkellichtjes. Neem daarbij de prachtige kerstmuziek die er rondom deze markt wordt afgespeeld en je zit helemaal in de kerstsfeer.

Elk jaar is er ook een speciale glühwein boot, hier kan je, hoe kan het ook anders, glühwein drinken en genieten van heerlijke gerechten. Op deze boot kun je elk jaar een speciale glühweinbeker krijgen. Echte verzamelaars wachten nu al in spanning af wat voor motief er dit jaar op de beker zal staan.

Jong en oud kunnen hier verder genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Ook zijn er verschillende activiteiten om je dag compleet te maken. Kortom, ook de kerstmarkt in Dortmund is zeker een bezoekje waard. 

Kerstmarkt

3. Nürnberg

Als derde lichten we de kerstmarkt van Nürnberg uit waar je vanaf 27 november terecht kunt voor kerstkoekjes, traditionele kerststallen en mooie kerstconcerten in de kerken. Deze markt is een echt begrip in Duitsland vanwege een gigantische ketel die elk jaar op de markt te vinden is. Deze ketel heeft een diameter van 2,5 meter en is maar liefst 3,5 meter hoog. Dat betekent dat hier wel 9000 liter warme drank in past! Elk jaar wordt de grootste bowlpot ter wereld gevuld met geflambeerde bowl. Maar natuurlijk kan je in Nürnberg ook gewoon terecht voor braadworst en glühwein. En niet te vergeten voor de originele Nürnberger Lebkuchen!

Ook in deze stad zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. In Nürnberg kun je daarnaast genieten van een rondrit met een postkoets en je kunt de prachtige lampionnenoptocht naar de burcht aanschouwen. Verder kan je een bezoekje brengen aan de kerstbioscoop en/of een kijkje nemen bij een van de vele oude ambachten demonstraties. Kortom, ook in Nürnberg is genoeg te doen de komende tijd.

Bekijk meer informatie over een stedentrip naar Nürnberg.

Kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkten in Duitsland is het erg lastig om geschikte hotels te vinden. Kijk daarom ruim van tevoren (het liefst nu al) naar hotels in de buurt!

 

Bekijk voor meer kerstinspiratie ook deze 5 leuke kerststeden in Europa.

Wil je meer informatie over stedentrips naar Duitsland? Lees dan ons overzicht van leuke steden in Duitsland.

 

 

 

Categories: Evenementen Tags: Dresden, Nürnberg