Cultuur snuiven in Boedapest

30 november 2015

Ben je een cultuurliefhebber? Dan ben je in Boedapest aan het goede adres. Hier kun je maandenlang cultuur snuiven als je dat zou willen. Er zitten in deze Hongaarse stad wel meer dan 200 musea en 40 theaters en daarnaast kent Boedapest ook vele historische gebouwen en bijzondere bezienswaardigheden. Verder kan je er goed eten en kent het ook een bruisend nachtleven. Boedapest is een bijzonder leuke stad met heel veel mogelijkheden voor een geslaagd weekje of weekendje weg. Wij zetten een aantal leuke must-sees voor je op een rijtje.

Parlementsgebouw

De markthal
In een mooi gebouw dat stamt uit de 19e eeuw bevindt zich de markthal. Vroeger liep er een kanaal door dit gebouw dat is ontworpen door de bekende architect Samu Pecz. Via dit kanaal konden de boten zo naar binnen varen om de goederen af te leveren. Voor verse producten was je hier vroeger dus aan het juiste adres. Maar ook nu nog is deze markthal zeker de moeite waard om te bezoeken. Er wordt door de Hongaarse handelaren van alles verkocht, van vlees tot groenten en van zuivel tot typische streekproducten en specerijen.

Boedapest-Markthal

De Hongaarse Nationale Galerie
In het Koninklijk Paleis in de Burchtwijk bevindt zich de Hongaarse Nationale Galerie welke bestaat uit ongeveer 100.000 kunststukken. Dit is het grootste museum van Hongarije en er is dan ook heel veel te bewonderen. Er is aandacht voor de Hongaarse geschiedenis, de Middeleeuwen en de belangrijkste kunststukken uit de Hongaarse collectie zijn hier te bewonderen. In dit indrukwekkende museum kun je bijvoorbeeld de 300 jaar oude kroningsmantel en kroonjuwelen bewonderen. Ook staan er prachtige middeleeuwse beelden en gotische houtsculpturen. Daarnaast is er ook een permanente tentoonstelling over de piano van Franz Liszt en Beethoven.

Boedapest-nationalegalerie

Openluchtmuseum het Szoborpark
In dit openluchtmuseum kun je de indrukwekkend grote beelden van belangrijke communisten uit het verleden bekijken. Er worden tegenwoordig geen bloemen meer gelegd bij deze beelden maar gigantisch en indrukwekkend zijn ze nog steeds wel. In dit openlucht museum waar je belangrijke personen uit het Communistische tijdperk zoals Marx, Lenin en Dimitrov zult tegenkomen kun je een indruk krijgen van de uitstralingskracht die het communisme heeft gehad.

Boedapest-openluchtmuseum

Boottocht over de Donau
Als laatste must-see is een boottocht over de Donau heel leuk. Er zijn superveel bedrijfjes die rondvaarten aanbieden zowel overdag als 's avonds. De meeste rondvaartboten startten bij het Vigad'o tér, aan de Pestkan van de Donau. Vrijwel alle boottochten hebben een gids en bieden de optie aan van een diner of lunch. Sommige boten hebben zelfs een band of muzikant aan boord. Vanaf de boot kun je genieten van een prachtig uitzicht over Boedapest. Je zult langst het Koninklijk Paleis varen en het Nationaal Theater maar ook langs Het Parlement en Margaret Island. Daarnaast zul je onderweg vele mooie barok gebouwen spotten en prachtig authentieke bruggen. 

Boedapest-boottochtdonau

 

Nog meer weten over prachtige Hongaarse steden? Bekijk hier meer informatie over een stedentrip naar Boedapest en een stedentrip naar Debrecen.

 

 

 

 

Tags: Boedapest