Dineren op het station

20 december 2015

Reis je met de trein door Europa dan kun je verbazingwekkend goed en gezellig eten op de grote Europese stations. Veel mensen denken bij eten op een station gelijk aan de grote fastfoodketens, de AH to go en de snacks uit de muur. Maar wat velen niet weten is dat er prachtige restaurants gevestigd zijn op vele stations in Europese steden. 

Vooral de grote stations in de hoofdsteden van Europese landen kennen chique restaurants waar voedsel van hoge kwaliteit wordt aangeboden. Zelfs als je niet eens onderweg bent of niet van reizen met de trein houdt zijn deze restaurants de moeite waard. Wij zochten een paar parels van Europese stationsrestaurants voor je uit. 

Brussel Midi Station

Amsterdam Centraal Station

Laten we beginnen in ons eigen mooie kikkerlandje. Jazeker, ook Amsterdam Centraal kent zo'n mooi stationsrestaurant. Grand Café Restaurant 1e Klas is een romantische ontmoetingsplek waar nationale- en internationale (trein) reizigers maar ook gewoon de lokale bevolking bijeenkomt om gezellig een hapje te eten of een drankje te drinken. Daarnaast is het ook mogelijk om exclusieve ruimtes af te huren in dit mooie restaurant, zowel zakelijk als privé.

Van 1881 tot 1889 is bouwmeester Dr. Pierre Cuypers, die onder andere ook de Koninklijke troon en vele Amsterdamse kerken ontwierp, bezig geweest met het ontwerp van dit restaurant. Oude wachtkamers zijn gerestaureerd en volledig in tact gebleven waardoor je hier nog de echte oude (wacht) tijden kunt beleven. Het restaurant kent gigantisch hoge plafonds, interessante schilderijen van wilde dieren waar je uren naar kunt blijven staren en houten afwerkingen. Je kunt dit restaurant vinden op perron 2 B. Het menu is divers en verrassend goedkoop. Je kunt hier kiezen voor een 3 gangen diner waarvoor je nog geen €30 hoeft te betalen. 

Eerste Klas

Eerste Klas3

Athene Rouf Station

In dit restaurant in het Rouf station van Athene kun je dineren in een echte treinwagon. Geen saaie tafels en stoelen, nee er is een echte gerenoveerde trein geparkeerd op dit station waar je in kunt dineren. Een gedeelte van deze trein is dus een restaurant, andere coupés van de trein zijn ingericht als bar, kunsttentoonstelling of theater. Wat er op het menu van dit restaurant staat is erg breed. Je kunt hier terecht voor zoet en zout van hamburgers en hotdogs tot Atheense specialiteiten zoals dakos en handmade Chryssoula's pie. Het is alsof je tijdens een treinreis aan het genieten bent van heerlijke smaken en een stukje cultuur. De wagon kent een authentieke antieke sfeer en laat je even de waan van de dag doen vergeten. Lees meer op de website van restaurant To Treno Sto Rouf.

Athene Station

Athene Station2

Midi Station Brussel

Even gluren bij de buren. Ook ons buurland België, kent een stationtopper. Direct naast het Brusselse Zuidstation vind je het restaurant Midi-Station welke is ontworpen door de Belgisch-Portugese architect Antoine Pinto. Het restaurant kent een prachtig interieur dat gekenmerkt wordt door veel moderne Barok. Daarnaast heeft het een trendy bar, een chique trency lounge, een biljarttafel en door middel van verlichting wordt er een bijzonder fancy sfeertje gecreëerd. Je kunt hier terecht voor oesters en garnalen maar ook voor stoofvlees en Runder steak. Voor ongeveer € 20 bestel je hier zo'n heerlijk hoofdgerecht waarna je 's avonds wellicht nog een dansje wilt wagen op de daarvoor bedoelde dansvloer. Ook kun je in dit restaurant speciale ruimtes afhuren voor vergaderingen, business meetings en particuliere party's.

Midi Station Brussel

Midi Station Brussel2

 

Na je etentje nog één van deze steden verkennen? Lees hier meer over een stedentripje Amsterdam of Athene.

 

 

 


Tags: Amsterdam, Athene, Brussel