3 must-do's tijdens een stedentrip Reyjavik

1 februari 2020

IJsland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je er eventjes tussenuit wilt. Toch kent de hoofdstad Reykjavik prachtige plekken. Het lijkt ver weg maar na ongeveer drie uur vliegen ben je al in IJsland. Je waant je daar in een compleet andere wereld. In de hoofdstad zijn er vele bezienswaardigheden en attracties die de moeite waard zijn. Vandaag lichten wij er 3 voor je uit.

Blue Lagoon

1. Blue Lagoon

Deze thermale baden zijn één van de populairste attracties van IJsland. Veel toeristen nemen tijdens hun verblijf in IJsland een duikje in dit door mensen aangelegde meer. Jaarlijks bezoeken ruim 600.000 mensen de Blue Lagoon. Het warme water wat bekend staat om haar geneeskrachtige werking komt van de geothermische energiecentrale vlak naast de Blue Lagoon. Veel mensen geloven dat dit water symptomen van reuma en artritis kan bestrijden en dat het goed is voor je huid. De Blue Lagoon is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de bekendste wellnessattracties van Europa. Het heeft een hotel en er zijn stoombaden, sauna's en relax centra waar je ook kunt genieten van een heerlijke massage. De magistrale omgeving zorgt ervoor dat je al snel in een opperste staat van rust zult verkeren. De Blue Lagoon ligt midden in een lavaveld en is gemakkelijk te bereiken. Het hele jaar door vertrekken er toeristenbussen van Reyjavik naar de Blue Lagoon. Om 21 uur vertrekt de laatste bus vanaf Blue Lagoon die je weer terug zal brengen naar Reyjavik. 

Bluelagoon

Blue Lagoon

2. De Parel

De Parel (Perlan in het IJslands) is een bijzonder gebouw iets ten zuidoosten van Reykjavik. Dit culturele centrum, welke tevens een warmwatertank is, werd in 1988 gebouwd op de Öskjuhlio heuvel. Oorspronkelijk moest de Parel dienen als stadsverwarming maar nu is er ook een café, een uitkijktoren/platform en een museum. Dit complex bevat wel nog steeds warmwatertanks die tezamen meer dan 20 miljoen liter water kunnen opslaan! Vijf van de zes warmwaterkoepels zijn namelijk nog steeds in gebruik waardoor de stad is voorzien van verwarming. Maar de zesde tank is omgetoverd tot het Saga museum. In dit museum kun je wassenbeelden van vikingen bekijken. Tussen de zes watertanks staat een grote glazen koepel van 25 meter hoog waarin verschillende tentoonstellingen en andere evenementen worden georganiseerd. Ook vind je er een draaiend restaurant inclusief cocktailbar en enkele winkeltjes.

Parel Ijsland

Parel Ijskand2

3. Walvissen spotten

Je kunt in en rondom Reykjavik verschillende excursies maken. Zo zijn er stadstours per bus en per fiets en zelfs per paard. Maar ook heel bijzonder zijn de boottochten waar je dolfijnen en walvissen kunt spotten op zee! Wanneer je aan boord stapt van één van de vele walvissenboten heb je grote kans bijzondere zoogdieren uit de Atlantische Oceaan te zien. De wateren rondom de kust van Reykjavik zijn namelijk erg rijk aan waterleven. Je hebt de kans dolfijnen, bruinvissen, walvissen en ook dwergvinvissen te spotten. Heel af en toe wordt er zelfs een bultrug gespot. Op meer dan 90% van de 2-4 uur durende boottochten worden er in ieder geval walvissen gespot. En sowieso heb je op het dek een fantastisch uitzicht over de mooie omgeving. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je net tot die 10% behoort die niets spotten, daarom bieden veel walvissenboten een gratis tweede reis wanneer je de eerste keer niets hebt gespot. Ook is er meestal een gids aan boord die van alles weet te vertellen over de gespotte dieren en de prachtige omgeving. 

Walvisr

Walvis

Meer weten over een bezoek aan Reykjavik? Op onze pagina over stedentrips naar Reykjavik staan nog meer bezienswaardigheden en leuke weetjes over deze stad.

 

 

 

Tags: Reykjavik