Moderne architectuur in Oslo

13 december 2019

Bij het horen van de stad Oslo denk je misschien niet gelijk aan architectuur. Toch kent deze Noorse stad enkele prachtige moderne gebouwen waaronder het Opera House en het Astrup Fearnley museum. Oslo is een jonge en hippe Europese stad die enorm snel groeit en zeker de moeite waard is eens te bezoeken.

Oslo -Operahouse

Het Opera House 
Laten we beginnen met misschien wel het bekendste gebouw van Oslo: Het Opera House (Operahuset). Dit moderne gebouw is erg indrukwekkend. Het schittert sinds de opening in 2008 op een steenworp afstand van het centrum van Oslo en is de thuisbasis van het Nationale Noorse Opera en Ballet. Het gebouw ligt aan de Oslofjord in de wijk Bjorvika en is bekend vanwege haar unieke vormen en de mogelijkheid om over het dak te lopen. Vanaf het dak heb je als bezoeker een panoramisch uitzicht over de stad.

Het gebouw is aan de buitenkant licht en bestaat voornamelijk uit witte kleuren. Als bouwmaterialen is er veel gebruik gemaakt van graniet en marmer. Omdat het gebouw aan het water ligt lijkt het op een soort ijsschots in de zee. Echter binnen in het gebouw is er juist veel gewerkt met warmere kleuren en als bouwmateriaal vooral gebruik gemaakt van (eiken)hout. In de grote Operazaal, waar ruim 1300 mensen plaats kunnen nemen schitteren handgemaakte kristallen aan een grote ovalen kandelaar. Ook zijn er nog twee kleinere operazalen te vinden in dit prachtige gebouw.

Oslo -Opera

Astrup Fearnley museum 
Naast het Opera House kent Oslo ook nog het Astrup Fearnley museum voor de moderne kunst. Dit gebouw is ontworpen door Renzo Piano en is in 2012 in Oslo geopend. In dit gebouw bevindt zich het Museum voor de Moderne Kunst welke al werd opgericht in 1993. Het museum is een particuliere galerie met moderne kunst en bestaat voornamelijk uit werken van Noorse en Amerikaanse kunstenaars uit de jaren 80. Momenteel ontwikkelt de collectie zich wel steeds meer naar de hedendaagse kunst en hangen er ook werken van onder andere Tom Sachs, Jeff Koons en Cai Guo-Qjang. Elk jaar zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.

In 2012 werd het museum verhuisd naar het gebouw dat Renzo Piano ontwierp. Dit gebouw bevindt zich op Tjuvholmen in het centrum van de Noorse stad. Eigenlijk bestaat het gebouw uit twee kleinere gebouwen die gescheiden worden door het water waaraan het gebouw ligt. Het gebouw is voornamelijk opgebouwd uit hout en heeft een gigantisch dubbel gebogen dak van glas. Daarnaast horen er bij dit gebouw nog een soort strandje en een beeldentuin. Deze strekken zich uit langs de oevers van de fjord waaraan ook de twee gebouw helften liggen. Vanuit de speciaal ontworpen uitkijktoren in het gebouw heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Oslo -Niclehoux

 

Meer weten over Oslo als citytripbestemming? Lees dan verder op onze pagina over stedentrips naar Oslo.

 

 

 

Tags: Oslo