Christiansborg

ChristiansborgChristiansborg Slot is een groots paleis gelegen in het centrum van Kopenhagen, op het eiland Slotsholmen. Het paleis stamt in haar huidige vorm uit 1928, maar op dezelfde plek staat al eeuwen een paleis. Christianborg is echter meerdere malen afgebrand, voor het laatst in 1884.
Het paleis heeft een aantal bijzondere zalen, waaronder de Troonzaal, de Grote Hal en de Torenhal. Een deel daarvan wordt nog altijd gebruikt door de koninklijke familie voor officiële ontvangsten. Ook zijn onder het paleis de restanten van het vroegere kasteel en fort te zien, resten die teruggaan tot de 13 eeuw.
Tegenwoordig bevinden zich in het complex van Christianborg onder meer het Deense parlement (Folketinget) en het kantoor van de premier van Denemarken. Het vormt dan ook het toneel van de bekende Deense serie Borgen.
In de directe omgeving van Christianborg bevinden zich bovendien nog enkele musea (waaronder het Nationalmuseet en het Tøjhusmuseet), de Koninklijke Bilbliotheek (Det Kongelige Bibliotek) en het fraaie voormalige beursgebouw Børsen

Openingstijden
Dagelijks van 10:00-17:00 uur (van oktober tot april gesloten op maandag)

Adres
Christiansborg Slotplads

Website
www.christiansborg.dk