Elbphilharmonie

Dit markante gebouw op de kop van HafenCity is de nieuwste blikvanger van Hamburg.

Elbphilharmonie

In 2007 is begonnen met de bouw van de Elbphilharmonie, een imposant gebouw op de kop van de moderne HafenCity dat meerdere functies heeft. Tien jaar later, in januari 2017, is het gebouw eindelijk officieel geopend.

Het gebouw van de hand van de architecten Herzog & de Meuron is 110 meter hoog en telt 26 verdiepingen. In de lagere delen van het bouwwerk, wat historische bakstenen pakhuizen als basis heeft, bevinden zich enkele concertzalen waarvan de grootste met ruim 2.000 zitplaatsen vooral bedoeld is voor klassieke muziek. Daarnaast zijn er op de onderste verdiepingen enkele restaurants en cafés.

De bovenste verdiepingen zijn in gebruik als appartementen en een hotel. Op een hoogte van 37 meter is een plein gecreëerd, vanwaar er toegang is tot de concertzalen, het hotel en de appartementen. Ook is het vanaf de rondgang om dit plein mogelijk een blik te werpen op het panorama van Hamburg.

Zoals dat gaat met grote bouwprojecten verliep de bouw niet helemaal vlekkeloos. De kosten zijn veel hoger uitgekomen dan gebudgetteerd en de planning liep enorm uit. De Elbphilarmonie is nu echter een belangrijke eye-catcher van de stad en een absolute bezienswaardigheid.

 

Website
www.elbphilharmonie.de