Staatsgalerie

In de Staatsgalerie Stuttgart vind je een uitgebreide kunstcollectie uit de periode 1400 tot nu.

Staatsgalerie

De Staatsgalerie Stuttgart werd opgericht in 1824 en is uitgegroeid tot een museum waar ruim 800 kunstwerken uit een nog veel grotere collectie worden tentoongesteld. De Staatsgalerie is tegenwoordig één van de meest bezochte musea van Duitsland.

Het museum beslaat twee gebouwen. De Alte Staatsgalerie bevindt zich in een gebouw dat dateert uit het einde van 19e eeuw. In 1984 werd een tweede deel, de Neue Staatsgalerie geopend, in een nieuw gebouw dat tegenwoordig geroemd wordt als een één van de bekendste voorbeelden van postmoderne architectuur.

Het museum is ingedeeld naar perioden zoals Oudduitse schilderkunst uit de periode 1300-1550, Italiaanse schilderkunst van 1300-1800 en Hollandse schilderkunst van 1500-1700. Ook is er een uitgebreid aanbod van schilderijen en beeldhouwkunst uit de 19e en 20ste eeuw. Zo vind je in de Staatsgalerie Stuttgart werken van Rembrandt, Rubens, Frans Hals, Jan Steen, Monet, Sisley, Renoir en Cézanne, om slechts een paar grootheden te noemen.

Naast de vaste collectie vinden in de Staatsgallerie Stuttgart ook geregeld bijzondere tentoonstellingen en exposities plaats.

 

Website
www.staatsgalerie.de

 

 

 

Foto: © Staatsgalerie Stuttgart