Engelenburcht

Castel Sant'AngeloDe bijzondere Engelenburcht, beter bekend onder de Italiaanse naam Castel Sant'Angelo, dateert uit de 2e eeuw na Christus en heeft sindsdien vele functies gehad.
Het is gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar kreeg al snel een militaire functie als onderdeel van de Aureliaanse Muur, de verdedigingswerken rondom het oude Rome. Toen het Vaticaan opkwam als belangrijke macht werd de burcht middels een doorgang verbonden met het woonpaleis van de paus, nabij de Sint Pieter. Via deze doorgang, de Passetto of Corridio, kon de paus bij gevaar vluchten van zijn paleis naar de beschermende muren van de burcht. Bekendheid kreeg deze doorgang ook dankzij het boek Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) van Dan Brown.
Door de eeuwen heen werd het Castel Sant'Angelo van binnen steeds fraaier ingericht en werd het op een gegeven moment zelfs de schatkamer van het Vaticaan. Toch heeft het nog tot in de 19e eeuw haar een defensieve functie behouden.
Tegenwoordig is de Engelenburcht een museum, dat verteld over de geschiedenis van het gebouw, haar bewoners en functies.
Tegenover het gebouw ligt de Engelenbrug (Ponte Sant'Angelo), een Romeinse brug over de Tiber met aan weerszijde 16e eeuwse sculpturen van engelen.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 9:00-19:30 uur 

Adres
Lungotevere Castello

Website
www.castelsantangelo.com