Sint-Pietersbasiliek

Sint PieterDe huidige Basiliek van Sint-Pieter (Basilica di San Pietro) is gebouwd in de 16e eeuw op de plek waar al sinds de 4e eeuw een basiliek heeft gestaan. Het beroemde bedevaartsoord en de zetel van de Rooms-Katholieke Kerk is één van de grootste kerkgebouwen ter wereld. Het is gebouwd naar een ontwerp van Bernini, maar ook andere beroemde kunstenaars uit de Renaissance en Barok hebben er aan bijgedragen. De enorme facade, gebouwd in 1614 door Maderno, kijkt uit op het immense Sint-Pietersplein. Dit plein, omgeven door 2 lange zuilengalerijen, is ook een ontwerp van Bernini. Binnen in de 185 meter lange kerk bevinden zich tal van kunstvoorwerpen. Zo vind je er het sculptuur Pietà van Michelangelo en de baldakijn van Bernini boven het pauselijke altaar. De enorme koepel is weer het ontwerp van Michelangelo en is een indrukwekkende 137 meter hoog.
Grote delen van de basiliek zijn opengesteld voor het publiek. Zo kan je de koepel beklimmen en kan je de schatkamer en de crypte met vele praalgraven, waaronder het graf van Paus Johannes Paulus II, bezoeken.
Elke zondag staat het Sint-Pietersplein vol met toeristen en pelgrims. Om 12 uur verschijnt namelijk traditioneel de paus om de menigte te zegenen.

Adres
Piazza San Pietro