Stare Miasto

De compacte historische Oude Stad (Stare Miasto) van Warschau bevindt zich direct ten noorden van het Koninklijk Slot.

Rond 1400 vormde deze omgeving zich tot het centrum van de stad, met de Oude Markt (Rynek Starego Miasto) als middelpunt. De Rynek is omgeven door koopmanshuizen met kleurrijke gevels en is thans één van de populairste toeristische trekpleister van de stad.

De binnenstad is in de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt, maar in de jaren '60 minutieus gerestaureerd. Sinds 1980 staat de Stare Miasto op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In ulica Swietojanska, één van de straten die uitkomt op de markt, vind je de Kathedraal van Warschau (Bazylika Archikatedralna) en de naastgelegen Jezuïetenkerk (Kosciól Jezuitów).

In de Oude Stad bevinden zich tal van restaurants en cafés, onder andere in Ulica Piwna (de Bierstraat). De Oude Stad is dan ook een populaire plek om 's avonds uit te gaan en in de zomer is het tot laat in de avond druk in de straten en op het plein.

De historische binnenstad wordt omgeven door een brede stadsmuur, met aan de noordzijde een barbicane die diende ter verdediging van de stadspoort.