Wilanów

WilanowIn het zuiden van Warschau, op ongeveer een half uur met de bus vanaf de oude binnenstad, bevindt zich het paleis en de tuinen van Wilanów.

In de 17e eeuw werd begonnen aan de bouw van het paleis. Eerst door de rijke Leszczynski familie en in de tweede helft van die eeuw door koning Jan III Sobieski. Het paleis kreeg de huidige barokke vorm in de 18e eeuw, toen het werd uitgebreid door Elzbieta Sieniawska.

Tot aan het begin van de 19e eeuw werd het paleis gebruikt als residentie van de Poolse koninklijke familie.

Het rijk gedecoreerde bouwwerk is ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw als museum open voor het publiek. Ook de omliggende tuinen met meer, vijver en orangerie, zijn een bezichtiging waard.

Een bezoek binnen in het paleis is zeker aan te raden. Je kunt de fraaie vertrekken en vele kunstwerken op je eigen gemak (eventueel met audioguide) bekijken en je verwonderen over de welvaart van de koninklijke familie en notabelen in het 17e en 18e eeuwse Polen.

Op het terein van Wilanów bevindt zich ook een Poster Museum (Muzeum Plakatu), de imposante St. Annakerk (Kosciól Sw. Anny) en enkele gezellige cafés en restaurants.