Kasteel van Devin

Het Kasteel van Devín was inspiratie voor romantische poëten, waardoor het nu een nationaal symbool is.

Devin Castle

Gebouwd hoog op een klif en bij de samenvloeiing van de Donau en de Morava rivieren beschikte het Kasteel van Devín (Devínsky hrad) over een uitermate strategische positie. Evenals het Kasteel van Bratislava werd deze plek dan ook al duizenden jaren gebruikt, de oudst bekende periode de Neolithische tijd. Forten ontstonden op deze plek vanaf de Bronzen Tijd.

Het huidige kasteel ontstond in de 13e eeuw om de westelijke grenzen van het Hongaarse Koninkrijk te beschermen. In de 15e eeuw werd een paleis toegevoegd. Het bouwwerk werd constant versterkt tijdens de oorlogen tegen het Ottomaanse Rijk. Dankzij de samenvoeging met de Habsburgse monarchie verloor het kasteel echter zijn belang en raakte het in ongebruik. In de 19e eeuw vernietigden Napoleontische legers het kasteel, waarna de geschiedenis van het kasteel van Devín verschillende Romantische poëten inspireerde. Met name de vroegere uitkijktoren de Maiden Tower, die iets van het kasteel afstaat, bood inspiratie voor veel verhalen over gevangen genomen, hopeloos verliefde dochters die hier hun dood vonden. Als gevolg werd het kasteel een belangrijk nationaal symbool voor de Slovaken.

In de 20e eeuw werden delen van het kasteel gereconstrueerd. Nu beschikt het kasteel over een interessant museum die archeologische vondsten uit het gebied tentoon stelt.

 

 

 

Foto: © Tomas1111