Kathedraal van Sint-Peter en Paul

De Kathedraal van Sint-Peter en Paul is het belangrijkste staaltje architectuur van Zuid-Moravië.

Cathedral of St Peter and Paul

De kathedraal van Sint-Peter en Paul ligt bovenop Petrov Hill in het centrum van Brno. De kerk wordt in de volksmond dan ook wel Petrov genoemd. Beschouwd als nationaal cultureel monument is de kathedraal een absolute must-see in Brno.

 De oorsprong van de kathedraal ligt in een 11e eeuwse Romaanse kapel die in de 13e eeuw herbouwd werd als basilica. In de 18e eeuw werd het gebouw omgetoverd tot de Gotische kerk die hij nu is. De torens stammen echter uit de 20e eeuw. Met zijn Barokke interieur wordt de kerk beschouwd als meest belangrijke architectuur van Zuid-Moravië.

In de kathedraal wordt dagelijks een mis gehouden om half acht in de ochtend. Oorspronkelijk luidden de bellen elke dag op het middaguur, maar tegenwoordig galmen ze door de stad om elf uur. Dit werd aangepast toen de Zweden Brno aanvielen. Het nieuws dat de Zweden Brno in handen wilden hebben voor de klok zou luiden was uitgelekt, waardoor een paar inwoners van Brno besloten de bellen een uur eerder te luiden. Hierdoor dropen de Zweden met lege handen af.

In de crypte zijn nog resten van de oude stadsmuur te zien.

 

Website
www.katedrala-petrov.cz

 

 

 

 

Foto: ©  Shchipkova Elena

Meer bezienswaardigheden in Brno