House of Parliament

House of ParliamentHet House of Parliament heet officieel Westminster Palace. Tot 1516 was het paleis de residentie van de Engelse koningen. Daarna werd het de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het House of Commons (Lagerhuis) en het House of Lords (Hogerhuis). Haar huidige vorm heeft het gebouw gekregen sinds de wederopbouw na een grote brand in 1834.
Het enorme complex aan de Theems bestaat uit meer dan 1000 zalen, kamers en vertrekken. De bekendste onderdelen zijn de Westminster Hall, het enige overgebleven deel van het oorspronkelijke paleis uit 1097, de Lord's Chamber en Commons' Chamber, en de Big Ben. Deze laatste is de naam van de enorme 19e eeuwse bel die in de klokkentoren hangt. De toren waarin deze hangt, sinds kort formeel de Elisabeth Tower genaamd, wordt veelal aangeduid als de Big Ben, maar feitelijk is de Big Ben dus alleen de bel die in deze klokkentoren hangt.
Het House of Parliament staat sinds 1987, samen met de naastgelegen Westminster Abbey en St. Margaret's Church, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Als het parlement in sessie is, kan je deze vanaf de publiekstribune bijwonen. Ook kan je op zaterdag een rondleiding door het gebouw bijwonen.

Adres
Parliament Square

Website
www.parliament.uk