Westminster Abbey

Westminster AbbeyWestminster Abbey, formeel The Collegiate Church of St Peter geheten, is waarschijnlijk de beroemdste kerk van Engeland. De kerk is gesticht in het jaar 960. In de 11e eeuw vonden de eerste grote verbouwingen en uitbreidingen plaats, die voortduurden tot dik in de 18e eeuw. Ook nu nog zijn echter nog originele delen uit de beginjaren zichtbaar.
Sinds 1066 vinden in Westminster Abbey alle kroningen van de Engelse koningen plaats. Willem de Veroveraar was één van de eersten en de huidige koningin Elisabeth II was in 1953 de laatste. Ook hebben er in deze kerk veel koninklijke bruiloften plaatsgehad. Velen zullen zich de beelden van de trouwerij van William en Kate op vrijdag 29 juli 2011 nog goed herinneren.
Veel Engelse koningen en notabelen hebben bovendien in Westminster Abbey hun laatste rustplaats gevonden. Zelfs stadhouder Willem III, die lange tijd ook koning van Engeland, Schotland en Ierland was, ligt in de catacomben van deze kerk begraven.
Naast de vaak indrukwekkende graftomben van de groten uit de Engelse geschiedenis, zijn ook het interieur en exterieur een bezichtiging waard. Hoogtepunten zijn onder meer de westelijke facade met de West Front Towers, het hoge schip, het achthoekige Chapter House en The Lady Chapel.

Adres
20 Dean's Yard

Website
www.westminster-abbey.org